Forum

You need to log in to create posts and topics.

Legendele Crucii Otmanului din sasca Montana

Crucea Otmanului
Povestită de minerul Aurel Pera (varianta română)

- Sus, pe vîrful stâncos al muntelui, numit de oamenii de pe aceste locuri Calvaria Mare, sepoate zării, de la mari depărtări, o cruce de lemn ce înfruntă vânturile şi ploile. Bătrânii spun, că pe vremuri, când ţinutul era sub stăpânire turcească, un tânăr ofiţer turc s-a îndrăgostit de o frumoasă fată din părţile locului, însă părinţii fetei nu au vrut ca fata lor să se căsătorească cu alesul ei, datorită religiei acestuia.

Văzând hotărârea de neînduplecat a acestora, tânărul musulman a urcat fata în şaua calului şi împreună au sărit în prăpastie, de pe stâncile golaşe ale Calvariei Mari. În acest fel, tinerii îndrăgostiţi, au rămas uniţi pentru vecie. În amintire acelor doi şi a eternei lor iubiri, localnicii au înălţat în acel loc o cruce, iar
muntelui stâncos şi prăpăstios, i s-a dat numele de Crucea Otmanului (Otomanului).

 

Crucea lui Ortmann
Povestită de Anna Mehrhaut (varianta germană a legendei)

- Pe vârful Calvariei Mari, sus, acolo unde sub stâncile uriaşe se deschide o prăpastie adîncă, stă în bătaia vântului o cruce mare de lemn. Ori de cîte ori a fost doborâtă de stihiile deslănţuite ale naturii, oamenii au ridicat-o la loc, ori au făcut o alta nouă.

Se spune că de mult, în Sasca trăia un brigadier silvic, care avea o fată frumoasă şi pe care vroia s-o mărite cu un maistru miner. Fata însă, iubea pe un altul, un tânăr pădurar, care şi el, deasemeni o iubea. Severul tată nu vroia să ştie de alegerea ei şi i-a interzis să-şi mai întâlnească iubitul.

În ziua hotărâtă de tată pentru nuntă, fata a dispărut de acasă şi nu mai era de găsit. Au aflat-o într-un târziu, sub stâncile Calvariei Mari, de unde sărise împreună cu iubitul ei, pentru a se uni în moarte şi în veşnicie. Cei doi tineri au fost îngropaţi la poalele stâncilor, acolo unde ei şi-au găsit moartea, iar natura i-a ascuns încet, încet, în uitare.Pe locul acestei drame, locuitorii din Sasca au ridicat o cruce în amintirea celor doi, iar vârfului stâncos al Calvariei Mari i s-a dat numele de ,,Crucea lui Ortmann’’, după numele severului tată.

 

sursa: "S A S C A M O N T A N A,  M o n o g r a f i e", de Victor Tautu