Forum

You need to log in to create posts and topics.

Despre ursita in credintele populare banatene

In Banat, ursitoara este un fel de intruchipare a soartei, care cumva confirma cuvintele care spun ca "ce ti-e scris , in frunte ti-e pus".

Dupa IOAN VIOREL BOLDUREANU, in volumul "CREDINTE ŞI PRACTICI MAGICE ÎN BANAT",  in noapte in care vine, ursitoarea incearca un siretlic. Aduce in brate un alt prunc si incearca sa il schimbe cu cel adevarat, nou nascut.  Daca mama nou-nascutului este atenta si observa intrusul venind , ursitoarea iese  din odaie devenind un strigoi. Ca si razbunare, incearca sa ii inverseze toate madularele. Daca nici acest lucru nu ii reuseste,  inceaarca sa schimonoseaca pruncul cel adevarat.

"Prin “etimologie populară”în cuvântul ursit sunt îngemănate întelesurile a două cuvinte: urs şi a urzi. Potrivit acestor două întelesuri, ursitoarea este urzitoarea soartei noului născut, iar ursul este, precum am văzut “animalul făcător de timp” şi de lume, care putând coborâ în lumea de dincolo (hibernarea), vine în contact cu puterile mortii şi renaşterii", spune Ioan Viorel Boldureanu in acelasi volum.