Forum

You need to log in to create posts and topics.

Ce este "ZBORUL"?

"Zborul sau sfatul, taifasul, adunarea

Spre seara, duminica sau la sarbatori, vecinii se adunau in fata casei unui sau la incrucisari de  drumuri unde se asezau pe pietre si statea ude vorba ( in fata fiecarei case erau asezate, in ordine, pietre mari, bine alese, pe care se putea sta comod, ca pe scaunel). Acolo se faceau schimburi de parerri, se spuneau intamplari personale sau auzite din sat sau din alte parti

Se mai vorbea despre intamplarile din armata, despre locurile unde se mergea la lucru cu bratele sau cu carul, despre animale si stadiul lucrarilor agricole, se facea si ceva politica locala (barbatii) sau mici barfe ( femeile). Si cum multi erau fumatori, din cand in cand se scotea pacla de duan (pachetul de tutun), foitele si artistic, se rasucea tigara apoi cu amnarul se batea cremenea pana se apridea iasca si gata...aprinderea tigarii.

Uneori copii ascultau vorbele celor mari dar de cele mai multe ori ei se jucau prin apropiere.

Grupul se raspandea sprea seara sau la ora pranzului.

Imi aduc aminte cum in toamna lui 1939 s-a oprit la rascuce in fata casei noastree Ion Ledaru (mergea spre casa lui) si a zis oamenilor care stateau de vorba: "stiti ca a inceput  razboiul?". Toata lumea a ramas incremenita. Peste doi ani el, Ion Ledaru, a fost primul mort al satului in acel razboi..."

 

extras din volumul "Sasca Romana - povestea satului meu", de Micu Lazar - Parjol