Lacul Dracului

 

Cand vine vorba de Lacul Dracului, lucrurile se complica. Desi se cuvin cat mai multe cuvinte de lauda si admiratie fata de fata de aceasta bijuterie a Cheilor Nerei, in acelasi timp trebuie sa iti pui intrebarea cu cine ai de-a face, cu lacul in sine sau cu cel de la care ii vine numele.

Lacul Dracului este unul din monumentele naturii care  completeaza lista locurilor ce trebuie vizitate din cadrul Parcului National Cheile Nerei – Beusnita.

Este un lac carstic format in urma prabusirii tavanului pesterii care acoperea lacul initial.

Suprafata lacului este de aproximativ 700 mp  si face parte din topul celor mai mari lacuri carstice de la noi din tara. Are un diametru de 20m iar adancimea este de 9-12m.

Albastrul de poveste al Lacului Dracului, pe langa incantarea pe care o ofera drumetilor, slujeste si drept paznic la una dintre intrarile in pestera care candva acopera complet lacul. Galeria principala are o lungime de aproximativ 70m, fara formatiuni geologice spectaculoase. Galeria este foarte periculos de vizitat in timpul ploilor abundende.

Te-ai intrebat, probabil, de ce se numeste Lacul Dracului (mai multe legende ale locurilor).

Totul se datoreaza unei legende care spune ca dupa ce a pierdut un pariu cu un pastor batran, dracul s-a aruncat in lac. Mai exact, povestea spune ca un pastor isi pastea caprele pe o pajiste de langa lac. La un moment dat, linistea locului este tulburata de  un omulet ciudat care il provoaca pe pastor sa ii friga pestele fara ca el sa se indoaie. Batranul pastor, fiind si el siret, accepta provocarea dar pune conditia ca si omuletul  – care era dracul – sa-i friga un cap de tap fara ca acesta sa ranjeasca. Pastorul reuseste sa friga pestele fara sa se indoaie, dar omuletul desi leaga bine capul de tap, atunci cand il pune la prajit, acesta incepe sa isi arate dintii ca si cum ar ranji. De ciuda ca a fost pacalit, dracul se arunca in lacul din apropiere, de acolo si numele de Lacul Dracului.

Tot potrivit legendei, lacul nu ar avea fund, ci ar avea multe tunele subterane si oricine se avanta sa faca baie in lac, nu se mai intoarce niciodata.

 

Lasă un răspuns