Legende locale

legende_locale

Legenda Cheilor Nerei

Legenda spune ca totul s-a intamplat pe vremea cand soarele isi dadea intalnire cu luna iar stelele erau asa de apropiate ca le puteai culege cu mana de pe cer.

In acea vreme, prin padurile locului traia un tanar fecior, puternic si viteaz si un vanator iscusit.

Intr-o zi, aflat la vanatoare in inima padurii, intalneste o fata foarte frumoasa plimbandu-se neinfricata prin salbaticie. In scurta vreme, intre cei doi tineri ia nastere o frumoasa poveste de dragoste.

Tatal fetei observa ca fata petrece foarte mult timp in padure, asa ca decide sa o urmareasca. Astfel afla de dragostea dintre padurar si fata si suparat, trimite potera sa-l aduca pe flacau in lanturi. Credea ca de indata ce padurarul va fi intemnitat, copila va uita de iubirea curata ce o purta tanarului si isi va alege drept mire, un boier de neam mare si cu multe bogatii.

Vazand ca lucrul acesta nu se intampla, ba mai mult, fata isista cu lacrimi pentru eliberarea tanarului, tatal il arunca pe flacau intr-o grota din inima muntelui si porunceste sa i se zideasca intrarea.

Planurile de nunta incep sa se faca, dar chiar in seara nuntii, copila incepe sa se roage la zana cea buna sa o ajute. Vazand dragostea cea mare a fetei pentru tanarul padurar si facandu-i-se mila, zana cea buna o transforma pe fata intr-o mica apa curgatare, ca astfel sa se poata strecura din piatra in piatra spre inima muntelui.

Ani si ani de-a randul, fata, transformata in rau de munte, sapa in temnita de piatra, cautandu-si iubitul.

Strapungand, insa, complet muntele, Nerganita a ajuns deodata in fata unei imense campii  si intelegand ca inapoi nu se mai poate intoarce, s-a lasat purtata peste insetata lunca a Nerei.

Aceasta este povestea de iubire, nespusa si neimplinita  dintre fata de boier si tanarul padurar, a Nerganitei care a taiat muntele in cautarea iubirii, astfel dand nastere Cheilor Nerei.

 legende_locale_2

Legenda  Lacul Dracului

Despre acest lac se spune ca este chiar locul unde s-a aruncat diavolul, suparat ca a pierdut pariul cu un pastor ce isi pastea caprele pe pajistea din apropierea lacului.

Legenda spune ca intr-o zi, acest pastor de care mentioneaza povestea, este intampinat de un omulet ciudat care il supune unui test. Omuletul il provoaca pe pastor sa ii friga un peste fara ca acesta sa se indoaie. Fara sa stea mult pe ganduri, pastorul accepta aceasta provocare dar ii ofera si el o provocare omuletului ciudat, si anume sa friga un cap de tap fara ca acesta sa zambeasca.

Dracul ia un cap de tap, il pune la foc, dar pe masura ce incepe sa se prajeasca, capul de tap incepe sa deschida gura si sa isi arate dintii. Suparat ca a pierdut pariul ,dracul fuge si se arunca in lac.

Localnicii spun ca lacul ar fi fara fund si ca cei care indraznesc sa intre si sa se scalde in el, nu se mai intorc niciodata. 

legende_locale_3

Legenda Lacului Ochiului Beiului

Legenda acestui lac are ca punct central o dragoste neimplinita intre doi indragostiti. Intamplarea, spune legenda, a avut loc in padurile de poveste ale Cheilor Nerei. Un bei turcesc se ascundea de tatal sau in aceste paduri unde ii placea sa si vaneze.

Tot in acest paduri, beiul isi gaseste si dragostea, o frumoasa tanara de prin partile locului.

Tatal tanarului bei, batranul pasa, afland aceasta veste, isi trimite slugile sa ii prinda pe tinerii indragostiti.

In fuga lor, cei doi cad de pe o stanca iar in locul acela s-a format lacul cunoscut acum ca fiind Lacul Ochiul Bei.

legende_locale_4

 

Legenda haiducului Adam Neamţu

Aceasta legenda este spusa si de Damian Izverniceanu care da detalii despre persoana lui Adam Neamtu. Acesta era originar din satul Slatina Nera, pe numele sau Adam Duma si o vreme a avut slujba de dascal intr-un mic sat de la Dunare.

A devenid haiduc impreuna cu prietenul sau Lazarica si isi aveau ascunzatoarea in binecunoscuta Pestera a Rolului.

Numele de „neamtu” si l-a primit de la hainele „nemtesti” pe care le purta. Era drept, darnic cu saracii, carora le dadea din ceea ce lua de la bogati.

A fost tradat de un fost ortac si prins in timp ce isi vizita iubita, Ileana. Este inchis intai la inchisoarea de la Oravita iar apoi 20 ani in inchisoarea de la Lugoj.

Multi din cei pe care i-a miluit cu galbeni au devenit mai bogat si rai decat cei care ii asupreau. Se spune ca dupa ce a iesit din inchisoare a mers sa ceara ajutor la un astfel de om, pe nume Iosom, pe care il ajutase cu multi ani in urma iar noul imbogatit, l-a gonit pe binefacator de pe pamantul lui. Vazand acest lucru, Adam Neamtu, s-a apucat iar de haiducie si i-a dat foc lui Iosom impreuna cu toata averea sa.

Adam Neamtu a fost prins si spanzurat fara judecata , lângă oraşul Guzainii, lângă Vârşet.

 

legende_locale_5

3 comentarii la “Legende locale

  1. Foarte frumoase legendele dar cam toate cu final trist. Am fost mai demult prin acele locuri, sunt foarte frumoase.

    1. Buna. Intr-adevar, finalul lor este dupa cum ati spus, dar probabil ca tragediile sunt situatiile de viata care isi lasa cel mai bine amprenta si asupra vietii omului si asupra istoriei.

      In general, ne aducem aminte si vorbim mai mult despre tragedii sau evenimente la limita decat despre evenimente fericite, nu?

    2. De acord. Prea triste, in contrastcu frumusetea locului

Lasă un răspuns